3 April 2016

zZz: “Hawkwind en de Heikrekels, meer heb je niet nodig”

Platen van je leven

In de rubriek “Platen van je leven” vertelt Björn Ottenheim van zZz over de platen die zijn leven bepaalden. Een mooie collectie nummers. De breedte.

“Als ik dit hoor zit ik weer op mijn kamer wiskunde te maken. Dat vond ik hartstikke leuk.” Terug naar Equinoxe van Jean Michel Jarre. Björn Ottenheim vertelt over de artiesten die hem vormden. Schoolly D is er ook zo één. “The Godfather of ganster rap”

Als het huis van Björn Ottenheim in brand staat neemt ie persoonlijke dingen als foto’s mee, maar geen platen. Maar als ie er toch een zou moeten kiezen, dan is het een plaat van heel lang geleden. “Dit had ik wel willen schrijven: Fletcher Henderson.”

“European Sun van die bananenplaat van Velvet Underground heeft mijn visie op muziek mede bepaalt. Dat was de coolste shit die ik ooit gehoord had.” Björn Ottenheim van zZz vertelt dat Velvet Underground en Hawkwind zijn muzikale eye openers waren.

“We vieren hier een feessie, ja, ja, ja!” Vraag artiesten naar de platen die voor hen belangrijk zijn en er komt wat moois te voorschijn. Op de vraag welke plaat op zijn begrafenis gedraaid moet worden komt Björn Ottenheim van zZz met Johnny Hoes op de proppen. “Die komt uit hetzelfde dorp als mijn moeder.” Ottenheim vertelt verder over zijn voorliefde voor piratenradio. “Hawkwind en de Heikrekels, meer heb je niet nodig.”

Björn Ottenheim van zZz over automuziek, nummers die op toernee in de bus klinken. The Pink Mountaintops is een favoriet van hem.

‘Welke plaat hoort bij de opvoeding van je (toekomstige) kinderen?’ Voor Björn Ottenheim zijn dat Coney Island Baby van Lou Reed en Jukebox Babe van Alan Vega.

Paradiso Amsterdam