27 July 2016

When the levee breaks

Nieuws

“If it keeps on rainin’, levee’s goin’ to break and the water gonna come in, have no place to stay.”

Led Zeppelin nam begin jaren zeventig een cover op van de bluesklassieker “When The Levee Breaks” (origineel van Memphis Minnie and Kansas Joe McCoy). Een nummer geschreven naar aanleiding van een dijkbreuk uit 1927. Grote delen van de Mississippi blues delta kwamen onder water te staan. De versie van Zeppelin bevat de karakteristieke vette blues licks en pompende grooves zoals we die van de heren Page en co mogen verwachten. Het roept bij menig muziekliefhebber een oergevoel op dat moeilijk te verwoorden is, maar wat veel mensen maar al te bekend voorkomt.

En dat gevoel is precies waar een mens eens in de zoveel tijd ongegeneerd behoefte aan heeft. Eerlijke rechtdoorzee rock n roll met een flinke dosis blues. Muziek met ballen waarvan je automatisch lucht gitaar gaat spelen als menig jaren ‘70 gitaarheld, met de lippen getuit, benen wijd en een fuck you blik in de ogen”. Alsof je op het podium van een uitverkochte Madison Square Garden staat te spelen. En voor dat spannende, dynamische gevoel hoef je niet ver te zoeken, noch diep in het verleden te graven. Het komt gewoon uit Amsterdam van vier jonge gasten die pretentieloos en blijkbaar zonder enige moeite een vette rock ’n roll show weten neer te zetten. Breaking Levees geeft de gitaarbroeder hoop in deze bange popdagen.

De band staat 24 augustus aanstaande in Paradiso waar ze samen met de Paradiso Vinyl Club hun nieuwe single “Dump / Ready To Stay Here” uitbrengen. Niet op het spreekwoordelijke zwarte goud, maar op grijs vinyl wat doet denken aan een Komo vuilniszak. En daar is niets mis mee.

Tekst: Everaldo Pechler

Paradiso Amsterdam