27 September 2016

Pink Oculus: “Muziek geeft mijn leven zin”

Platen van je leven

Esperanza Denswil oftewel Pink Oculus treedt zaterdag 1 oktober met haar band in de kleine zaal van Paradiso op ter gelegenheid van het verschijnen van de EP Delicious. In deze aflevering van ‘Platen van je leven’ vertelt ze over de platen die haar leven bepaalden.

Welk nummer transporteert je direct naar vroeger?

Je hebt van die nummers die je direct doen terug belanden in het verleden. What a Difference a Day Makes van Dinah Washington is zo’n nummer voor Esperanza Denswil. Haar moeder luisterde het wanneer ze het huis aan het schoon maken was. Zondagochtend, het volume op 10. “Mijn moeder as gewoon de DJ. DJ mamma.”

Wat was de eerste single die je kocht?

Een van de eerste singles die Esperanza Denswil ooit met haar eigen geld kocht was het nummer Honey van Mariah Carey. Een zangeres die haar liet dromen van een artiesten bestaan. “Misschien kan ik ook ooit zoals haar zingen”. Al weet ze nu: je wil wil niet als iemand anders zingen. Je wil als jezelf zingen.

Welke muziek hoort bij de opvoeding van je toekomstige kinderen?

Muziek maken is één van de mooiste dingen die er is, meent Esperanza Denswil. Om die reden zal ze haar kinderen dan ook met muziek opvoeden. Met Cheek tot Cheek van Ella Fizgerald en Louis Armstrong bijvoorbeeld. “Muziek geeft mijn leven zin.”

Door wie ben je beïnvloed?

Naast het feit dat D’Angelo een leuke man is om naar te kijken, is hij ook een multi-instrumentalist, producer en zanger. Iets wat Esperanza Denswil mateloos in hem bewonderde. “Dat wilde ik ook heel graag: al die functies kunnen bekleden in het maken van een album. Het allemaal zelf kunnen.” Reden dat Denswil inmiddels ook experimenteert met het zelf produceren van muziek.

Welk nummer maakt je verdrietig?

Telephone van Erykah Badu is het nummer dat Esperanza Denswil altijd verdrietig maakt. Het nummer werd geschreven voor de aan een bloed ziekte overleden J Dilla. “Het raakt me gewoon. Toen J Dilla in het ziekenhuis lag en stervende was maakte hij nog steeds beats. Dan moet je echt van muziek houden.”

Paradiso Amsterdam