29 December 2016

Dit was 2016 voor de Paradiso Vinyl Club

Nieuws

We zijn trots op het rijtje PVC artiesten waar we dit jaar een samenwerking mee aan zijn gegaan. Bij vrijwel alle leden staat een zestal singles in de kast die het afgelopen jaar zijn uitgebracht. Velen daarvan bezochten ook de zes bijbehorende releaseshows in Paradiso en de Oedipus Brouwerij. Dat zijn al twee mooie eikmomenten voor de artiesten en de club, maar het jaar bracht nog meer mooie momenten:

Indian Askin
Voor Indian Askin is 2016 een prachtig jaar geweest. De band trapte het jaar af met een geprezen show op ESNS, waar vele festivalboekingen uit kwamen rollen en dus een vruchtbare zomer opleverde. Highlight van dit jaar was waarschijnlijk het uitbrengen van hun album ‘Sea Of Ethanol’. Met een uitverkochte releaseshow in Bitterzoet als kers op de taart. En de waardering van buitenaf blijft maar komen. Zo werd de band afgelopen week nog genomineerd voor de Edison ‘Best Rock’ en ‘Beste nieuwkomer’. Op maandag 13 februari zullen de winnaars van Edison Pop bekend worden gemaakt in de gashouder in Amsterdam.

Pip Blom
Het jaar van Pip Blom bestond voornamelijk uit spelen, spelen en nog eens spelen. Als support van Canshaker Pi en Traumahelikopter in combinatie met haar eigen shows deed de jonge artieste een hoop Nederlandse zalen aan. Met shows op Le Mini Who? en een verschijning in De Wereld Draait Door, maar ook buiten de eigen landsgrenzen werd gewerkt aan de droom. Shows spelen in Engeland en materiaal opnemen in Frankrijk. Dat resulteerde vervolgens weer in een plek in de ‘hot new alt track’ playlist van Spotify op. Een optreden op Noorderslag 2017 in Groningen is al binnen, dus laat dat nieuwe jaar maar beginnen voor Pip!

Breaking Levees

Voor de mensen die het nog niet hebben gehoord; Breaking Levees heeft kerst dit jaar nóg iets fijner gemaakt met een heuse eigen kerstsingle ‘Christmas Blues’. Hier te beluisteren. De band bracht in juni de EP ‘Doctor’s Dream’ uit met een propvolle release party in Pacific Parc. De single kwam een maand later binnen op nummer 1 van de Indie Chart top 40. Een mijlpaal. ‘Doctor’s Dream’ werd in augustus opgevolgd door de Paradiso Vinyl Club release ‘Dump’, die werd gepresenteerd in de kleine zaal van Paradiso. Daarnaast is het ook voor Breaking Levees een jaar van veel spelen geweest met onder andere een show op IDFA en een zomertour met de nodige festivals. Het jaar werd beëindigd met een najaarstour waarbij de mannen het affiche deelden met The Mighty Breaks, Apneu en The Super Soakers.

Tekst gaat door onder de video

My Baby
Man, man, man wat heeft deze band veel gereisd: Nederland, Kroatië, Australië, Zuid Afrika… Het is nog maar een greep uit de landen die My Baby dit jaar heeft platgespeeld. Toch lag de focus waarschijnlijk het meest op het schrijven en opnemen van materiaal voor het nieuwe album, dat aankomende maart uitkomt. In Nederland werd het tourjaar begin deze maand afgesloten met de uitverkochte ‘End of Year Show’ in Paradiso. Voor volgend jaar ligt nu het uitbrengen van ‘Prehistoric Rhythm’ in het verschiet. Natuurlijk hoort daar weer een bizarre internationale tournee bij.

Echo Movis
Echo Movis gooide hoge ogen met hun single ‘Moui//Wowie’. Onder andere Pinguin Radio en het Amerikaanse Buffablog schreven een lyrische recensie en het uitbrengen van de single werd ingeluid in ‘de minuut’ van De Wereld Draait Door. In november verscheen de EP ‘At The Edge Of The Sea’.  Verder tekende de band een sync deal met Massive Talent, werden vele zalen in Nederland aangedaan en onderging de band een bezettingstransformatie van vijf naar drie bandleden.

J Dilla
Op eenzijdigheid kon je de Paradiso Vinyl Club niet betrappen in 2016. In juli brachten we na de tribal blues en indiefunk van My Baby en voor de sixties rock van Breaking Levees een eerbetoon aan de hiphop producer J Dilla. Drie nummers van respectievelijk Binkbeats, Duke Hugh en Les Cooles de Ville gingen gepaard met een mooi fotoboek over de tijd die de legendarische producer in Amsterdam doorbracht.

Paradiso Vinyl Club
Los van het uitbrengen van zes mooie singles hebben we zelf natuurlijk ook niet stilgezeten. We zijn met onze leden op excursie gegaan naar Record Industry in Haarlem, alwaar we het proces van het maken van vinyl van dichtbij konden bekijken. Wat ons betreft zeker één van de hoogtepunten die we dit jaar met onze leden hebben gedaan. Het fotoverslag kun je bekijken op Facebook. Ook maakten we dit jaar voor het eerst een ‘old school’ krantje met artikelen over onze activiteiten en onze leden. Bijvoorbeeld met lid van het eerste uur Wim Marcin. Ten slotte kregen alle leden een interactieve button thuisgestuurd. Deze button is uitgerust met een zogenoemde NFC chip, die je draadloos met je smartphone kan verbinden. Daardoor krijg je toegang tot content die speciaal voor de Paradisy Vinyl Club is gemaakt, zoals deze video van Pip Blom.

We gaan er in 2017 een nóg beter jaar van proberen te maken met weer zes ijzersterke singles, leuke uitstapjes en kekke hebbedingetjes. Ben je nog geen lid en wil je dat wel graag worden? Meld je dan aan via deze pagina. Een goed uiteinde gewenst!

Paradiso Amsterdam