16 June 2016

Blazers waren er van jongs af aan in het leven van Lucas van Ee (Gallowstreet)

Platen van je leven

Battleplan is de titel van het debuutalbum van PVC-artiesten artiesten Gallowstreet. Koopt die plaat! Maar luister in deze aflevering van ‘Platen van je leven’ waar de band de mosterd vandaan haalt . Lucas van Ee over de platen die zijn leven bepaalden. En wat denk je? Allemaal nummers met blazers!

Welk nummer transporteert je onmiddellijk naar vroeger?

“Dit nummer is heel blij en dat doet me daar ook aan denken: tijden wanneer je je nog niet zoveel zorgen hoefde te maken over de toekomst. Dat je gewoon lekker klein kunt zijn en kunt genieten als je lievelingsnummer gedraaid wordt.” Lucas van Ee heeft het over Ordinary Joe van Terry Callier. Ook wanneer hij het vandaag weer hoort zit hij weer in de auto met zijn ouders. Mooie tijden.

Welke plaat zette jou aan tot het maken van muziek?

De Duitse achterneven van zijn moederskant speelden in de skaband Royal Kikka Club. Niet het favoriete genre van Lucas van Ee vandaag de dag. Maar vroeger toen hij klein was een geweldige inspiratiebron. “De ene neef speelde trompet en de ander saxofoon en toen ik dat zag als heel klein jongetje toen dacht: ik wow dat is vet zeg. En de lol die ze hadden met muziek maken, dat ze elkaar allemaal begrepen. Dat ze muziek maakten, naar elkaar keken en lachten. Ik begreep dat toen niet, maar dat wilde ik ook. Dus deze plaat heeft me echt aan het werk gezet.

Welk nummer hoort bij de opvoeding van je (toekomstige) kinderen?

The Buddos Band is een grote inspriratiebron voor heel Gallowstreet, maar Lucas van Ee is ervan overtuigd dat ook Jungle by Night vaak naar deze band heeft geluisterd. “Ik zou willen dat mijn kinderen dit luisteren omdat er heel veel blazer anthems in zitten. Blazerspartijen die vaak eenvoudig zijn, maar juist daarom zo goed werken. Ze gaan niet melodieus alle kanten om maar het zijn anthems. Dat vind ik wel belangrijk, ook in de muziek die ik maak: dat je melodieën hebt die je kan mee neuriën.”

Welke muziek maakt je altijd vrolijk?

Stool Pigeon van Kid Creole & the Coconuts heeft Lucas van Ee van zijn moeder meegekregen. “Het is een plaat die ze zelf heeft gekocht in haar jeugd. Er zit nog een stickertje op met haar achternaam. Ik draai het altijd op feesten en mensen vinden het altijd hartstikke leuk. Veel mensen kennen het niet. “

Welk nummer zou je geschreven willen hebben?

Welk nummer hij zelf geschreven zou willen hebben kan Lucas van Ee direct noemen: Hub’s Nub van Freddie Hubbard. Vanwege de verrassende melodie. “ In jazz kun je alle kanten opgaan, dan zit je niet vast aan een of ander pop schema maar dan kan je echt een verhaal vertellen met een melodie die gewoon van links naar rechts gaat.En je hoeft niet persé de hele tijd binnen de akkoorden te blijven, dat vind ik vet.” Gallowstreet speelt zelf geen jazz. De structuur van de nummers ligt meer vast. “Maar we zijn ook wel heel goed in melodieën. Het draait vooral om de melodieën omdat we natuurlijk geen vocalen hebben. Maar ik zou zelf willen dat ik zo’n melodie als van Hubbard kon maken. Nog vrijer.”

Paradiso Amsterdam